Egyszerű, dizájnos vágódeszkák készítése

Egyszerű, dizájnos vágódeszkák készítése

Az első termékek között volt a fenti👆🏻stílusú vágódeszkám, aminek az elkészítése relative limitált szerszámparkkal elkészíthető. Elég egy előre gyalult, megfelelően széles deszkát venni, amiből kapásból több darabot el tudsz készíteni.

Előre gyalult deszkát sok helyen kapni, mondjuk én az egyik legdrágább helyről szereztem be. A zatiktól. Mentségemre szóljon, hogy közel vannak az otthonomhoz és a kényelem néha nyer az ár felett. Ugye praktikeres formáim? 🫶🏻 Ott kényelmesen be tudsz vásárolni, viszont méreg drága.

1. Darabolás

Darabold picit nagyobbra a majdani vágódeszka méreténél a faanyagot.

2. Vastagolás

Vastagsági gyalu segítségével gyaluld az anyagot a kívánt vastagságra. Ha nincs egyengető gyalugéped vetemedett az anyag, egy kézi gyaluval hozz létre sík felületet.

3. Készméret kialakítása

Asztali körfűrészen vágd az anyagot a végső, befoglaló méretére. (szélesség, hosszúság)

4. Végső forma

Ez a stílusú deszka egy címkére 🏷️ akart hasonlítani, ami azt jelentette, hogy két sarkát le kellett vágni 45°-ban. Ha van gérvágó fűrészed, akkor erősen ajánlott azzal levágni, mert sokkal biztonságosabb, mint ahogy én csináltam.

5. Lyuk fúrása

A deszkán a lyukat nyilván középre fúrtam egy forstner szárral (25mm), miután feljelöltem a lyuk középpontját és automata pontozóval bemélyítettem annak helyét.

6. Csiszolás és élmarás

A deszka és a lyuk élét mindkét oldalon 45°-os marókés és élmaró segítségével törtem le ízlés szerint. Az anyagot ezután 80-120-180-as papírral csiszoltam és minden csiszolási finomság váltása között vízzel húztam fel a szálakat.

7. Felületkezelés

Ha vágódeszkát kell felületkezelnem, akkor csak egy metódust használok, mert ez bevált, megbízható és teljesen natúr, tehát "ételbiztos."Ez pedig egy réteg paraffin olaj, amit kb. 10 perccel a felvitel után letörlök és utána olajos méhviasszal kezelem második rétegként.

A felületkezelésről már írtam külön cikket, amit itt találsz.

 

 

Reading next

S.O.S. Karácsonyi ajándék a műhelyből
Cross cut sled, avagy darboló asztal készítése

Leave a comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.